top of page

Ogentroost, voordelen en toepassingen.

Bijgewerkt op: 3 nov. 2021


Ogentroost staat ook wel bekend als 'oogkruid'. Van gedroogde Ogentroost kan je thee zetten, maar er worden ook vaak afkooksels gemaakt van ogentroost om te gaan gebruiken als Oogverzorging. Stijve Ogentroost zit heel vaak verwerkt in preparaten tegen oogwallen en donkere kringen onder de ogen.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


Voordelen

Ogentroost wordt vooral toegepast bij oogaandoeningen, maar het kruid zou ook helpen bij sommige andere klachten.

  • Ogentroost zou ondersteunend werken bij lichte oogaandoeningen zoals een ooglidrandontsteking, een oogzweertje, tranenvloed door vermoeidheid of allergie, vermoeide ogen,...

  • Daarnaast zou Ogentroost een samentrekkende en ontstekingsremmende werking hebben op de slijmvliezen van neus, mond en keel, hierdoor zou de plant een verzachtende werking hebben onder andere bij keelpijn.

  • Door de hierboven vernoemde eigenschappen wordt Ogentroost ook veel toegepast bij allergieën, ook hier zou de plant een verzachtende werking hebben bij klachten van de neus, sinussen, mond en keel.

  • In bepaalde literatuur worden ook antibacteriële effecten toegeschreven aan Ogentroost.Waarschuwingen

Ogentroost neem je best niet in tijdens de zwangerschap of bij het zogen. Indien oogklachten na 24 uur niet verbeteren, raadpleeg dan zeker altijd een arts.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.


Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.


169 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page