top of page
Foto van schrijverStephanie Vanhaverbeke

Meidoorn, waar is dat goed voorn?

Bijgewerkt op: 25 okt. 2021


gezondheidsvoordelen meidoorn bloemen

In mei staat de meidoorn in volle bloei, de witte bloesempracht van veel meidoorns bij elkaar kan overweldigend zijn. De meidoorn wordt ook Hagedoorn genoemd omdat het omwille van zijn harde hout, dichte begroeiing en zijn doornen veel gebruikt wordt als omheining. De Doornenkroon van Christus zou van Meidoorn gemaakt zijn. Meidoorn is niet alleen mooi, het wordt ook beschouwd als ultieme middel voor het hart. Als je na het lezen van dit artikel deze bloemetjes wil oogsten, is mei de oogstmaand!


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


De voordelen van Meidoorn thee?

gezondheidsvoordelen meidoorn

Van Meidoorn zet je niet enkel thee omwille van zijn zachte smaak, het is ook een belangrijke plant voor ons hart en onze bloedvaten.

Studies zouden hebben aangetoond dat Meidoorn een sterke regulerende werking heeft op de hartspier, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Een Meidoornthee zou de bloeddruk normaliseren en balans brengen bij bloeddrukschommelingen. Meidoorn zou de hartslag versterken en de bloedvaten verwijderen, waardoor de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Hierdoor wordt Meidoorn veel ingezet bij beginnende hartzwakte, want Meidoorn zou de doorbloeding van het hart verbeteren.

Je kan het volledige kruid (= bovengronds plantgedeelte) gebruiken, maar voor een optimale therapeutische werking heb je de bloemetjes nodig.



Rustgevende werking

rustgevende meidoorn

Meidoorn heeft de bijnaam 'Hartvaleriaan' omwille van zijn kalmerende werking op ons hart en zenuwstelsel.

Deze plant is niet alleen goed voor je fysieke hart, maar ook voor je emotionele hart. Combineer Meidoorn met citroenmelisse voor een goede nachtrust of als ondersteunend middel bij verdriet. Een kalmerend kopje meidoornthee helpt om te ontspannen voor het slapengaan en zou het inslapen bevorderen.


Ok, geoogst! Maar hoe ga ik de Meidoornbloemetjes nu gebruiken?

Meidoornthee voordelen

Van deze bloemetjes kan je een heerlijke, zachte thee zetten, probeer zeker ook eens de combinatie met passiebloem , die ook bevorderend werkt voor onze nachtrust. Voor een nog sterkere werking kan je meidoorn innemen onder de vorm van tinctuurdruppeltjes. Deze tinctuur kan je kopen bij de apotheek of in de winkel, maar het is ook leuk en eenvoudig om deze zelf te maken. Leer deze tinctuur maken tijdens een workshop. Meidoorn heeft wel 4 tot 6 weken nodig voor het effectief gaat werken, de inname moet dus voldoende lang doorgezet worden. Het maximale effect wordt pas bereikt na 2 à 3 maanden.

meidoorn gebruik

Ook voor culinair gebruik?

In het najaar veranderen de niet geplukte bloemetjes in glanzende rode eetbare besjes.

Hoewel het meest deze besjes zijn die culinair gebruikt worden (bijvoorbeeld voor confituur), kan je ook de bladknoppen en bloemen in de keuken toepassen. Zowel het blad, de bladknoppen als de bloemetjes kan je gaan toevoegen aan salades, de bloemknoppen kan je als groente stoven.

meidoorn voordelen

Overtuigd?

In Vlaanderen komen hart- en vaatziekten enorm veel voor. Als je hier genetische aanleg voor hebt en je bent daarbij ook nog eens gevoelig voor stress zou meidoorn wel eens een topkruid voor je kunnen zijn.


Waarschuwingen

Meidoorn is een relatief veilig kruid. Maar als je hartpatiënt bent, overleg dan altijd eerst met arts vooraleer je meidoorn gebruikt in combinatie met hartmedicatie. Bij symptomen zoals drukgevoel in de hartstreek, pijn in de borstkas die uitstraalt naar de keel of naar de linkerarm, kortademigheid of zwelling van de onderbenen moet steeds eerst een arts geconsulteerd worden.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.

Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

496 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page