top of page

Psyllium: Ontdek de voordelen van Vlozaad.

Bijgewerkt op: 25 sep. 2021


Psylliumzaad | Vlozaad voordelen

Psylliumzaad, ook Vlozaad of bij zijn wetenschappelijke benaming Plantago Ovata genoemd, bevat veel vezels waardoor het een gezonde spijsvertering zou bevorderen. Psylliumzaden worden sinds lang in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde toegepast bij chronische constipatie en diarree, ook als verzachtend middel voor de slijmvliezen.

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


Voordelen van Psylliumzaad (= Vlozaad)

Vlozaad wordt vaak toegepast in een cholesterolverlagend en bloedsuikerverlagend dieet, Vlozaad kan 25x in volume toenemen, dit kan je hongergevoel verminderen en zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel hebt.

Psylliumzaad kan worden gebruikt voor zowel obstipatie als bij diarree, het Psylliumzaad verdikt de ontlasting, zodat de getroffene minder vaak naar het toilet moet, maar een toiletbezoek wel vlotter verloopt. Vlozaad zou ook helpen om de ontlasting zachter te maken bijvoorbeeld bij aambeien.Hoe gebruik je Vlozaad?

Gebruik tot 2 eetlepels per dag met 2 glazen water, vruchtensap, soep of een andere vloeistof. één theelepel is vaak al voldoende. Je kan Vlozaad ook verwerken in brood, yoghurt, muesli en rijstpap. Het is belangrijk dat je steeds voldoende drinkt in combinatie met Vlozaad.

Na het mengen direct nuttigen omdat het meteen vocht opneemt en een gel gaat vormen.


Waarschuwingen

Psylliumzaad is een onschuldig middel, uiteraard blijft een vezelrijke voeding en voldoende beweging van groot belang tegen constipatie. De Vlozaden met vocht niet liggend innemen of vlak voor het slapengaan of bij lange bedlegerigheid. Bij diarree die langer dan 3 à 4 dagen aanhoudt, moet altijd een arts geraadpleegd worden. Geen Vlozaad gebruiken bij vernauwingen in het maagdarmkanaal.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.


Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

118 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


bottom of page