top of page

De geweldige voordelen van Oranjebloesem.

Bijgewerkt op: 15 nov. 2021


Oranjebloesem is de bloesem van de bittersinaasappelboom, deze sinaasappelvariant komen we niet tegen in de supermarkt, maar vinden we wel terug in likeuren, marmelades,...


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Voordelen van Oranjebloesemthee

De oranjebloesem wordt vaak verwerkt in rustgevende thee. De bloem wordt hoofdzakelijk gebruikt als smaakmiddel. De lekkere verzoetende smaak zorgt ervoor dat kruidenmixen beter ruiken en smaken wat vooral van belang is voor kinderen. Daarnaast zou het een licht kalmerende en krampstillende werking hebben, waardoor het vaak ingezet wordt bijvoorbeeld bij hartkloppingen. Ook de geur is kenmerkend en bevindt zich tussen zoet en zuur, deze geur heeft volgens de aromatherapie een ontspannende werking op onze gemoedstoestand.Neroli hydrolaat


uitwendig gebruik van Oranjebloesemwater (=Neroli Hydrolaat)

Hydrolaat van Neroli (= Oranjebloesem) is heerlijk fris als lotion voor een gevoelige huid. Wanneer een een DIY gezichtscrème maakt, kan je hier ook Oranjebloesemwater aan toevoegen om zo van deze voordelen te genieten.

Door de zachtheid van dit hydrolaat zou het zelfs geschikt zijn voor baby's. Masseer een beetje van dit hydrolaat op het buikje van een huilbaby, het zou rust kunnen brengen, krampjes verzachten en het inslapen bevorderen. Je zou ook een beetje hydrolaat kunnen toevoegen aan het badje.

Met zijn heerlijk frisse, fruitachtige geur is Neroli hydrolaat ideaal voor in een aromaverstuiver.


inwendig gebruik van Oranjebloesemwater

Wanneer je een hydrolaat van Oranjebloesem toevoegt aan je thee of aan een glas drinkwater kan dit ondersteunen bij stress en onrust of als digestief (tegen maagzuur en oprispingen van zuur en gal). 1 theelepel op een kop of glas of 1 à 2 eetlepels per liter is voldoende.De voordelen van Oranjebloesemwater
  • Ontspannende en kalmerende werking.

  • Zou bijdragen tot een rustiger hartritme.

  • Neroli zou zorgen voor een rustige maag, bijgevolg zou je dus minder last hebben van brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.

  • Hydrolaat van Oranjebloesem zou de spijsvertering ondersteunen en zorgen voor een goede galwerking.

  • Wordt soms toegepast bij ADHD om rust te brengen (zowel bij volwassenen als bij kinderen)

  • Ondersteunende werking bij burn-out en chronische vermoeidheid.

  • Zorgt voor ontspanning tijdens de menstruatiecyclus en menopauze.

  • Wanneer je wil stoppen met roken, koffie, zoetigheid,... werkt Neroli hydrolaat omwille van zijn rustgevende eigenschappen ook ondersteunend.

  • Bevordert onze nachtrust in periodes van stress.


Waarschuwingen

Na inwendig of uitwendig gebruik van de Oranjebloesem is het beter om zonnebaden, UV-therapie of zonnebanken te vermijden, ook tijdens de zwangerschap ga je Oranjebloesem beter niet gebruiken.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.


Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.


721 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentit


bottom of page