Vroeger werd Mariadistel gegeten als groente, tegenwoordig niet meer. De kennis van de medicinale werking van de plant is gelukkig niet verloren gegaan. De werkzame stof van Mariadistelzaad is Silymarine, deze zou een beschermende werking hebben op onze lever. Hierdoor wordt de Mariadistel hoofdzakelijk gebruikt om een ontgiftende thee te zetten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
voordelen
Mariadistel zou allerlei gifstoffen neutraliseren die de lever kunnen aantasten. Denk hierbij maar aan medicijnen, drugs en alcohol. Dit komt door de stof Silymarine, deze stof werkt op de lever en beschermt tegen gifstoffen.
Mariadistelzaad zou een ondersteunende werking hebben bij acute en chronische leveraandoeningen.
Waarschuwingen
We gaan elkaar niet voor de gek houden, als je jouw lichaam wil ontgiften moeten de toxines die vrijkomen toch ergens naar buiten. Door de ontgifting kan eventueel wel kortstondig hoofdpijn, winderigheid en diarree optreden, bouw de dosis langzaam op om dit te vermijden. Zwangere vrouwen en kinderen onder de 6 jaar gebruiken beter geen Mariadistelzaad.
Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.
Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.
Comentarios