top of page

Alle voordelen die je moet kennen van Valeriaan

Bijgewerkt op: 5 jul. 2022


Valeriaan

Valeriaan is een veel gebruikt kruid in de volksgeneeskunde, omwille van zijn rustgevende werking wordt het zelfs in de reguliere geneeskunde gebruikt. Van de valeriaanwortel kan je rustgevende thee zetten. Wanneer je de zuivere wortel gebruikt om zelf je bereiding te maken, maak je gebruik van alle inhoudsstoffen van deze wortel in plaats van enkele geïsoleerde stoffen in extracten. Je kan de Valeriaanwortel combineren met citroenmelisse voor een aangename smaak. De wortel kan wel niet goed tegen hitte, daarom zijn de koude bereidingen (onder de 40° C) het meest effectief.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Voordelen van Valeriaan

Valeriaan is een natuurlijke rustgever, je kan de Valeriaanwortel gebruiken wanneer een snelle en krachtige ontspanning gewenst is of bij opstoten van stress en spanning. Valeriaan heeft een eerder kortdurende werking, daarom moet de inname herhaald worden.

De Valeriaanwortel zou ook slaapopwekkend werken. Bij moeite met inslapen of bij een slechte slaapkwaliteit kan een tasje Valeriaanthee 's avonds wonderen doen. Je bereikt een optimaal effect wanneer je dit ritueel enkele weken hebt kunnen volhouden.Waarschuwingen

Valeriaan gebruik je beter enkel kuurmatig. Door gebrek aan studies is Valeriaan te vermijden door zwangere vrouwen, zogende vrouwen en kinderen jonger dan 3 jaar. Lever- en nierpatiënten gebruiken Valeriaan beter enkel in samenspraak met hun arts.

Bij een aantal (vaak temperamentvolle) personen kan het kruid eerder stimulerend dan ontspannend werken. Je stopt dan beter met de inname.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.

Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

13 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page