top of page

Welke voordelen heeft Tarwekiemolie?

Bijgewerkt op: 28 nov. 2021


tarwe

Tarwe is een graansoort die ontstond door domesticatie en dus niet in het wild voorkomt. Het is zonder discussie de meest gebruikte graansoort in de westerse voeding. Dr. Earp Thomas schreef meer dan 50 jaar geleden al over de hoge voedingswaarde van Tarwegras, Dr. Ann Wigmore benadrukte in haar boeken ook de hoge voedingswaarde en de talrijke therapeutische toepassingsmogelijkheden. Er zijn helaas nog te weinig klinische onderzoeken met tarwegras gebeurd om de talrijke claims te ondersteunen. Tegenwoordig kunnen we, door de jarenlange kruising voor een hoge landbouwopbrengst, ook niet meer zo hoog oplopen met de voedingswaarde van de huidige tarwe. Maar tarwekiemen, als "embryo's" van onbewerkte tarwe en tarwekiemolie worden wel nog beschouwd als een soort "supervoeding".


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


De voordelen van Tarwekiemolie:

Tarwekiemolie is een antioxidans die zeer rijk is aan natuurlijke vitamine E en wordt hierdoor vaak ingezet bij vermoeidheid, voorjaarsmoeheid, ter verbetering van sportprestaties en uithoudingsvermogen en ter bescherming tegen kankerverwekkende stoffen. Doordat vitamine E belangrijk is voor een goede vruchtbaarheid en de fytosterolen de aanmaak van lichaamseigen hormonen bevorderen worden vruchtbaarheid verhogende eigenschappen toegeschreven aan tarwekiemolie, zowel van voor de man als voor de vrouw. Tarwekiemolie zou een bloed verdunnende en cholesterol verlagende werking hebben en wordt vaak toegepast ter preventie van hart- en vaatziekten. Door zijn zenuwsterkende werking wordt Tarwekiemolie vaak aanbevolen bij neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose.Tarwekiemolie in de huidverzorging:

Een olie rijk aan vitamine E om veroudering tegen te gaan. De drogere en rijpere huid zal tarwekiemolie appreciëren. Tarwekiemolie is een dikkere olie met een trage doordringing, ze wordt soms puur gebruikt of soms in combinatie met een olie die sneller doordringt zoals Jojoba. Tarwekiemolie wordt ook gebruikt tegen haaruitval en kale plekken. De geur doet denken aan brood en ontbijtgranen.


Waarschuwingen

Tarwekiemolie wordt beter vermeden door mensen met glutenintolerantie.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.

andere bronnen:

Plantaardige olie voor gezondheid en schoonheid door D.Baudoux, J.Kaibeck en A-F.Malotaux


Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

440 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page