Zowel de groene thee als de witte thee komen van dezelfde theeplant, de Camellia Sinensis. Er bestaan zelfs nog meer theesoorten uit deze plant, bijvoorbeeld zwarte thee, oolong thee,... al naargelang de manier waarop de blaadjes worden verwerkt. Het onderscheid wordt vooral gemaakt volgens de graad van "oxidatie", of anders gezegd de reactie met zuurstof. Voor therapeutische doeleinden gebruikt men enkel groene thee en witte thee, omdat die het rijkst zijn aan polyfenolen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
De voordelen van de Theestruik (= Camellia Sinensis)
Aangezien enkel groene thee en witte thee gebruikt worden voor therapeutische doeleinden zijn deze voordelen vooral bij deze 2 theesoorten van toepassing.
Thee is een krachtige antioxidans en zou het risico op kanker verlagen.
Thee zou een cholesterol verlagende werking hebben en preventief werken tegen hart- en vaatziekten.
Doordat de theeplant cafeïne bevat werkt hij stimulerend bij mentale en lichamelijke vermoeidheid. Witte thee bevat minder cafeïne dan groene thee.
Uitwendig wordt een aftreksel van de theeplant vaak gebruikt voor kleine wonden, insectenbeten en bij zonnebrand.
Groene thee
Groene thee wordt onmiddellijk na de oogst of eventueel na ze eerst te laten verflensen gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Vervolgens worden ze mechanisch gerold en geplet en onmiddellijk daarna laat men ze drogen in platte manden in de zon. Een laatste verhitting in de droogkamers levert groene, niet-geöxideerde thee op.
Je hebt ook "Gunpowder" groene thee, deze dankt zijn naam aan het feit dat de opgerolde blaadjes lijken op buskruit en de bolletjes "exploderen" bij overgieten met kokend water.
Gunpowder groene thee bevat meer cafeïne dan andere groene thee.
Hoe zet je de perfecte groene thee:
Van dezelfde thee kan je 3x thee zetten. (niet uit spaarzaamheid, maar omdat bij de tweede en derde infusie ook nog en zelfs andere componenten vrijkomen) Overgiet de thee met heet (geen kokend) water van +/- 80°. De eerste keer 1 à 2 minuten laten trekken, tweede en derde keer telkens 1 minuut langer. (als je de thee overgiet met te heet water of langer laat trekken wordt de thee te bitter)
tip bij diarree: Naar het schijnt lijkt volgende truc te werken, uiteraard wanneer er geen onderliggende aandoeningen zijn. Contacteer bij aanhoudende diarree steeds een arts! Laat de thee 15 à 20 minuten trekken en drink daarna op, de thee zal wel enorm bitter smaken door de vele looistoffen die zijn vrijgekomen.
Witte thee
Witte thee is de minst behandelde thee en wordt slechts beperkt geproduceerd. Voor deze thee worden enkel de ongeopende knoppen en zeer jonge blaadjes van de theeplant getrokken. Daarna worden de geplukte knoppen gestoomd en in zonlicht gedroogd.
Hoe zet je de perfecte witte thee:
Van dezelfde thee kan je 2x thee zetten. Je overgiet de thee met heet (geen kokend) water van +/- 80°. De eerste keer 4 à 5 minuten laten trekken, de tweede keer 1 minuut langer laten trekken.
Waarschuwingen
Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.
Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.
Comments