top of page

Vitamine C, Onmisbaar voor een optimale gezondheid.

Vitamine C staat bij iedereen gekend als een weerstandsverhogend stofje, maar hiermee wordt de wateroplosbare vitamine sterk onderschat. Vitamine C betekent nog zoveel meer voor onze gezondheid! Ondanks het baanbrekende werk van Nobelprijswinnaar wijlen Linus Pauling wordt Vitamine C soms nog steeds niet naar waarde geschat. Het draagt als Antioxidans bij tot bescherming en vervult een belangrijke rol in aanmaak van ons bindweefsel, bloedcirculatie en bijnierwerking. Laat ons hier dus even bekijken op welke terreinen Vitamine C voor ons van levensbelang is.

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


1. Beschermend Antioxidans

Vitamine C is in de eerste plaats een sterk antioxidans dat schadelijke vrije radicalen neutraliseert. Door schade aan eiwitten, vetten en DNA in te beperken, speelt ze een prominente rol in de preventie van:

 • Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen

 • De degeneratieziekte bij uitstek, kanker: vitamine C zou de kankercellen afremmen in verschillende stappen van ontstaan en van verspreiding.

 • Atherosclerose (slagaderverkalking): ze remt de vorming van de “kleverige” geoxideerde LDL-cholesterol, bevordert de vorming van de “goede” HDL-cholesterol en versterkt de vaatwand.

 • Hypertensie (hoge bloeddruk): Vitamine C remt de oxidatie van stikstofmonoxide, een stof die de bloedvaten ontspant.

 • Reumatische aandoeningen

 • Cataract

Voor het behoud van een optimale gezondheid, wordt doorgaans een dagdoses van 1 à 3 gram vitamine C per dag aanbevolen. Wanneer het ter ondersteuning van kanker is, worden door artsen, uiteraard op voorschrift, dagdosissen van soms10 gram en meer aanbevolen.2. Onmisbaar voor sterke bindweefsels.

Sinds de ontdekkingsreizen vanaf eind vijftiende eeuw heeft scheurbuik het leven van vele zeelieden gekost. Scheurbuik is een ziekte die ontstaat door een langdurig tekort aan Vitamine C. Hieruit werd duidelijk dat Vitamine C een prominente rol speelt in de vorming van bindweefsel. Meer specifiek mogen we stellen dat Vitamine C door zijn rol in de vorming van collageen, elastine en mucopolysacchariden essentieel is voor:

 • Gezond en sterk bindweefsel, tandvlees, been en kraakbeen

 • Een optimale integriteit van de bloedvatwand met minder bloedingen, blauwe plekken, spataderen en aambeien.

 • Een vlottere wondgenezing

 • Preventie van doorligwonden


3. Goed voor onze natuurlijke immuniteit

Dat Vitamine C onze natuurlijke weerstand verhoogt, weet iedereen. In die mate dat men soms het belang van andere nutriënten zoals zink, selenium, vitamine A en vooral van vitamine D3 voor de immuniteit uit het oog verliest. Naast het feit dat vitamine C de bindweefselbarrières tegen oprukkende kiemen versterkt, helpt het ook nog infecties voorkomen of afremmen door:

 • Het neutraliseren, binnen de witte bloedcellen, van vrije radicalen die deze cellen produceren om ziektekiemen aan te vallen.

 • Het niveau van glutathion, een sterke vanger van vrije radicalen, verhogen in de lymfocyten.

 • Een toename van de beweeglijkheid van de witte bloedcellen, waardoor deze beter bewegen naar de vreemde indringers toe.

 • De productie te bevorderen van interferon, een stof betrokken bij virusafweer en vernietigen van tumorcellen

Of de inname van vitamine C preventief infecties voorkomt is niet duidelijk bewezen, maar de inname van 6 maal 1 gram (eerste dag) en 3 maal 1 gram (de volgende dagen) zou sterk de ernst en duur van luchtwegeninfecties kunnen verkorten. Als hierbij ook nog extra zink wordt ingenomen, zorgt dat voor nog beter resultaat.4. Andere nuttige functies van Vitamine C

Hierbij een greep uit de belangrijkste lichaamsfuncties waar Vitamine C nog meer bij betrokken is:

Ijzer

Ze verhoogt de omzetting van (plantaardig) driewaardig ijzer tot het beter opneembaar tweewaardig ijzer en bevordert het ijzertransport, zaken waardoor ze ijzergebreksbloedarmoede helpt voorkomen. Hiervoor worden supplementen met Vitamine C des te meer aangeraden bij Veganisten en Vegetariërs.

Bijnieractiviteit

Vetverbranding

Allergieën

Constipatie

Ogen5. Wie loopt kans op tekorten?

Het is niet omdat scheurbuik (bijna) niet meer voorkomt in onze samenleving, dat er geen tekorten meer zijn aan vitamine C, integendeel. Heel weinig mensen vertonen een optimale vitamine C spiegel. Ook bestaat er door de “biochemische individualiteit” een zeer groot individueel verschil qua behoefte aan vitamine C. Wie loopt de meeste kans op tekorten aan vitamine C en vult ze beter aan?

 • zwangere vrouwen

 • rokers: elke sigaret kost je ongeveer 25 mg vit C. Rokers zouden dagelijks minimum 125 mg extra vitamine C moeten innemen

 • sporters: preventief vitamine C vermindert de kans op infecties

 • mensen met bestaande infecties

 • mensen onder hoge geestelijke stress

 • ouderen

 • alcoholgebruikers

 • mensen met verwondingen of na chirurgische ingrepen

 • snoepers of wie veel geraffineerde suiker gebruikt

 • mensen met een gebrekkige aanmaak van maagzuur, met maag- en duodenumzweren

 • mensen die behandeld worden met chemotherapie of radiotherapie

 • mensen die medicijnen innemen: antibiotica, steroïden, antidepressiva, de pil, aspirines, oestrogenen,...6. Vitamine C als voedingssupplement

Uiteraard is het in de eerste plaats belangrijk om vitamine C via een gezonde, gevarieerde en biologische voeding op te nemen. Toch kan de extra inname van vitamine C bij velen nuttig zijn.

In de natuur komt vitamine C steeds voor in synergie met bioflavonoïden, wat de werking van vitamine C sterk verhoogt. Het betere voedingssupplement met vitamine C bevat dus naast natuur identieke vitamine C ook bioflavonoïden.


Waarschuwingen en bronnen:

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste informatie in dit artikel is gebaseerd op volgende bronnen:


Informatie over planten of andere natuurlijke middelen, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

50 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page