top of page
Foto van schrijverStephanie Vanhaverbeke

Vermijdt muggen met natuurlijke middeltjes.

Droom jij ook van natuurlijke mug vrije nachten? Hoewel we allemaal van het warme weer houden, brengt dit ook een minder plezierige kant met zich mee: De Mug.

Wist je dat de mug tot een van de meest irritante insecten ter wereld wordt bevonden? Dit is niet verbazingwekkend als je aan het nachtelijke gezoem, de jeuk en de slapeloze momenten gaat denken die je aan dat kleine beestje te danken hebt...

Hoor jij ook bij het type die zegt 'het is altijd ik die gebeten wordt?' en die ondanks beter weten in dan nog gaat krabben erbij?

Lees dan snel verder en ontdek enkele tips die je op natuurlijke wijze uit je leed kunnen verlossen.



1. Waar komen muggen feitelijk op af?

Je herkent het vast wel. Net wanneer je wil gaan slapen hoor je het irritante gezoem rond je hoofd. Terwijl je op muggenjacht gaat, begin je tegen jezelf te vloeken 'had ik nu toch maar wat eerder dat licht uitgedaan'. Volgens muggenexperts worden muggen nochtans helemaal niet aangetrokken door licht.

Waar komen ze dan wel op af?

In eerste instantie worden ze aangetrokken de de koolstofdioxide die we uitademen. Ze hebben er speciale 'voelsprieten' voor waardoor ze al van op afstand aangetrokken worden. Eenmaal ze dichterbij komen wordt het echter wel persoonlijker, dan draait het hen om je lichaamsgeur. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom jij altijd wordt gestoken en je lief niet. Het zit hem in de samenstelling van het bloed die mede je herkenbare geur bepaalt.



2. Wat kunnen we doen tegen deze onaangename gast?

Op de markt zijn zeer veel producten verkrijgbaar waarmee je jezelf kan insmeren om muggen op afstand te houden. In veel van deze producten is het werkzame bestanddeel DEET, een soort chemische verbinding die een sterk afwerende werking heeft tegen muggen. DEET komt echter steeds meer in opspraak, onderzoeken hebben ook aangetoond dat dit bestanddeel neurotoxische effecten kan hebben. Er worden ook veel bijwerkingen gerapporteerd zoals huidirritatie, verdoofd gevoel, brandend gevoel,... Zeker voor baby's en kleine kinderen doet dit middel meer kwaad dan goed.

De werking van deze middelen zijn meestal ook beperkt, afhankelijk van de concentratie zal het korter of langer werken, echter wel steeds tekort om een volledige nacht beschermt te zijn.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke middeltjes die minstens even goed werken.


3. Wij Kiezen voor natuurlijke oplossingen

Gelukkig voor ons heeft de natuur een scala aan planten en kruiden die een prima alternatief bieden op deze chemische middeltjes zonder die vervelende bijwerkingen en zonder gevaar voor onze gezondheid.



Citrodiol

Er zijn er een aantal antimuggenmiddeltjes op de markt met het natuurlijk, maar krachtig bestanddeel Citrodiol, afkomstig van planten en gekend om zijn insectenwerende eigenschappen.

De juiste Flora in je tuin, op je balkon of in huis

Etherische oliën

Rozemarijn

Wat ons betreft, genoeg aanbod van moeder natuur voor rustige maar vooral gezonde mug vrije nachten.


4. Tips tegen de jeuk

Komen boven genoemde tips voor jou te laat en ben je reeds gebeten? Met volgende tips en natuurlijke middeltjes kan je het leed toch nog wat verzachten:

  • Smeer de bult in met Tea Tree Oil, dit verzacht meteen de jeuk.

  • Wrijf een doorgesneden uit over de muggenbult.

  • Krab niet aan de muggenbeet, als je dit doet stroomt er meer bloed naar deze plek en gaat het daardoor nog harder jeuken.

  • Er bestaan handige natuurlijke rollers, die je gemakkelijke overal mee naartoe neemt op basis van kruiden met verzachtende en kalmerende eigenschappen.


Waarschuwingen en bronvermelding

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


Het meeste in dit artikel is gebaseerd op volgende bronnen:

- Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst

- Catalogus Pranarôm, januari 2022

- www.bewustpuur.nl

- www.zustainabox.nl

- NSMBL, HLN.be door ND 8/6/17

- www.hetkanwel.nl

- www.duurzaamthuis.nl


Informatie over planten of andere natuurlijke middelen, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik.

46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page