top of page

Sint janskruid, wat is het en welke voordelen heeft het?

Bijgewerkt op: 5 jul. 2022


Sint Janskruid, of Hypericum Perforatum, is een vaste plant uit de hertshooifamilie. Al eeuwenlang staat de plant gekend als geneeskrachtig kruid en als natuurlijk antidepressivum. De lijfarts van Nero probeerde indertijd zelfs tevergeefs de keizer van zijn demonen te verlossen met Sint Janskruid. Van het gedroogde Sint Janskruid zou je thee kunnen zetten waar je terug een positievere kijk op de wereld van krijgt.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Welke voordelen heeft Sint Janskruid?

  • Sint Janskruid wordt in de alternatieve geneeskunde veel ingezet als alternatief voor klassieke antidepressiva omwille van zijn euforiserend effect op onze stemming en op ons gemoed. Dubbel blind, placebo gecontroleerde studies hebben aangetoond dat een gestandaardiseerd extract van Sint Janskruid zijn voet mag zetten naast reguliere antidepressiva bij de aanpak van lichte en middelzware depressies.

  • Volgens het 'groot handboek geneeskrachtige planten' van Geert Verhelst heeft Sint Janskruid een kalmerend effect en verhoogt het onze weerstand tegen stress en angsten.

  • Thee van Sint Janskruid zou een zenuwpijnstillende werking hebben.


Waarschuwingen

Sint Janskruid wordt best niet ingenomen tijdens de zwangerschap of bij het zogen. Waar je zeker ook mee moet opletten is dat je blootstelling aan zonlicht moet vermijden na uitwendig gebruik van Sint Janskruid. Ook na inwendig gebruik ga je best intensieve blootstelling aan zonlicht vermijden.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

73 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page