top of page

Sarsaparilla, de voordelen en toepassingen

Bijgewerkt op: 28 nov. 2021


Sarsaparilla is een plant die vaak wordt ingezet binnen de kruidengeneeskunde. De Chinese geneeskunde ziet Sarsaparilla als een kruid dat het bloed en de levensenergie versterkt. De wortel zou als groente gegeten kunnen worden, van de gedroogde wortel kan je bijvoorbeeld thee zetten.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


Voordelen van de Sarsaparilla wortel:

  1. Ondersteunend bij reumatische aandoeningen De wortel van de Sarsaparilla zou een urinezuur drijvende en bloedzuiverende werking hebben, daarom wordt dit kruid veel toegepast bij reumatische aandoeningen zoals bijvoorbeeld jicht

  2. Reinigt de huid Door de voorgenoemde zuiverende eigenschappen zou deze wortel dus ook een reinigend effect hebben onze huid. De wortel wordt dan ook veel toegepast bij chronische huidaandoeningen en abcessen.

  3. Hormoonregulator De Sarsaparilla wortel bevat steroïde Saponinen, deze zouden het lichaam aansporen om zelf hormonen aan te maken. Sarsaparilla wordt hierdoor vaak toegepast bij stoornissen in de vrouwelijke hormoonhuishouding, premenstrueel syndroom, stoornissen in de mannelijke hormoonhuishouding, impotentie, onvoldoende spiermassa en als aanvulling bij krachttraining.

  4. Natuurlijke weerstand De wortel van Sarsaparilla zou onze natuurlijke weerstand stimuleren waardoor we sterker zouden zijn tegen virale aandoeningen en schimmelinfecties.

Waarschuwingen

Wegens gebrek aan studies is dit kruid te vermijden tijdens de zwangerschap en het zogen. Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.


Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

507 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page