top of page

Lavendel gezond? Zeker! Ontdek de voordelen.

Bijgewerkt op: 25 sep. 2021


De Echte Lavendel (Lavandula Angustifolia), ook wel Smalbladige Lavendel genoemd, wordt veel gebruikt omwille van zijn verleidelijke geur. Egyptenaren maakten al parfums waarin lavendel zat. Cleopatra verleidde er volgens de legende Julius Caesar mee. Een bad met heerlijke geurende Lavendel werkt ontspannend en kalmerend.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


Voordelen van lavendel:

Het meest gekende voordeel van Lavendel is haar rustgevende en kalmerende werking, ook zou de thee helpen bij inslaapproblemen en voor een diepere slaap zorgen.

Afkooksels van Lavendel worden ook vaak uitwendig gebruikt, bijvoorbeeld op eerste graad brandwonden, zonnebrand of insectenbeten voor een verzachtende werking.Etherische olie Lavandin

Lavandin is een natuurlijke kruising van echte Lavendel en Spijklavendel en biedt een frisse bloemige geur vergelijkbaar met die van echte lavendel. Ook de Etherische olie van Lavandin zou een ontspannende en zuiverende werking hebben. Uitwendig wordt deze etherische olie gebruikt bij brandwonden, insectenbeten en eczeem, etherische olie is zeer geconcentreerd en daarom zijn enkele druppeltjes bij voorkeur afgelengd in een draagolie reeds voldoende. Ook bij depressie, neerslachtigheid, stress, prikkelbaarheid en slapeloosheid zou Lavandin een positief effect hebben.

Lavandin kan goed gecombineerd worden met etherische olie van Sinaasappel, Geranium, Neroli, roos, Oregano, Jeneverbes, Cypres en Kamille.Waarschuwingen

Lavendel gebruik je best niet tijdens je zwangerschap, tenzij met mate of als culinair kruid. (Lavendel zou een baarmoeder stimulerend vermogen hebben)

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.
28 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page