top of page

Waarom is Kurkuma zo gezond?

Bijgewerkt op: 5 jul. 2022


Kurkuma gezondheidsvoordelen

Kurkuma, ook bekend als Geelwortel, is een specerij die vaak gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Ook is Kurkuma één van de belangrijkste basis ingrediënten van Kerriepoeder. Kurkuma wordt ook wel eens 'armelui Saffraan' genoemd. In de volksgeneeskunde wordt Kurkuma vaak aanbevolen voor onder andere chronische pijn en ontstekingen. In de traditionele Ayurvedische geneeswijze wordt kurkuma als plantaardige aspirine en plantaardig bijnierschorshormoon gebruikt en ook als bloed reinigend middel. Meestal wordt onder de naam Kurkuma de Curcuma Longa verkocht, wanneer je optimaal wil genieten van de gezondheidsvoordelen van Kurkuma, ga dan op zoek naar de echte Javaanse Kurkuma, de Curcuma Xanthorrhiza.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.De voordelen van Kurkuma

Curcumine is de actieve stof in Kurkuma en heeft krachtige eigenschappen! Zo zou Kurkuma ondersteunend werken bij galaandoeningen en een cholesterol verlagende werking hebben. één van de meer bekende eigenschappen van Kurkuma is zijn zuiverende eigenschap, De Kurkumawortel zou een ontgiftende werking hebben op onze lever en zo lever beschermend werken.

Maar de meest bekende eigenschap van kurkuma is toch wel zijn ontstekingsremmende werking. Zo wordt Kurkuma vaak aangeraden bij reumatische aandoeningen.

kurkuma voordelen

Wanneer je Kurkuma gebruikt in combinatie met zwarte peper neem je de Kurkuma beter op.


Volgens het 'Groot handboek geneeskrachtige planten' van Geert Verhelst stelden neurologen aan de universiteit van Californië vast dat in de leeftijdsgroep van 70 - 79 ongeveer 4 maal minder dementie en ziekte van Alzheimer voorkomen in landen waar veel Curcumine wordt gebruikt.

In landen als India, waar veel Kurkuma wordt gegeten, komt ook de ziekte multiple sclerose weinig voor. Het effect zou te wijten zijn aan de onderdrukking van een signaalmolecule die in verband gebracht wordt met een groot aantal ontsteking gebonden aandoeningen zoals kanker, allergieën, astma, artritis, de ziekte van Crohn, multiple sclerose, de ziekte van Alheimer, Psoriasis,...Waarschuwingen

Te hoge dosis Kurkuma kan de maag irriteren. Bij uitwendig gebruik van Kurkuma wordt overmatige blootstelling aan zonlicht afgeraden. In het geval van galstenen neem je Kurkuma best enkel in samenspraak met je arts.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.

andere bronnen:Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

48 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page