top of page

Ijzerhard, de voordelen op een rijtje.

Bijgewerkt op: 28 okt. 2021


Ijzerhard, ook wel Verbena Officinalis genoemd, mag je met zijn ietwat bittere smaak niet gaan verwarren met Geurig Ijzerhard (=citroenverbena) die bekend staat omwille van zijn citroenaroma. Het sap van de Verbena werd door de Romeinen gebruikt om ijzer nog harder te maken, waarschijnlijk heeft het plantje daar dan ook zijn naam aan te danken.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


Voordelen

Verbena is een kruid met een lange geschiedenis en vele besproken voordelen. Naar het schijnt heeft Ijzerhard een rustgevende werking, hierdoor zou dit kruid ondersteunend kunnen werken bij nervositeit, slapeloosheid, spanningshoofdpijn en migraine. Daarbovenop staat dit kruid ook gekend omwille van een het feit dat het een ondersteunende werking zou hebben voor onze spijsvertering en onze lever- en galwerking.

Verbena wordt ook soms ingenomen ter voorbereiding van de bevalling, dit omdat Ijzerhard de baarmoeder zou stimuleren en de weeën zou bevorderen. Na de bevalling zou het de melkvorming voor een zogende moeder gaan bevorderen.Waarschuwingen

Omwille van de hierboven beschreven baarmoeder stimulerende werking, kan het kruid beter vermeden worden door zwangere vrouwen.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

66 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page