top of page

Hooikoorts? Natuurlijke middeltjes!

Bijgewerkt op: 27 jun. 2022

De kranten schrijven dat er afgelopen zaterdag door het warme en zonnige weer een recordaantal pollen in de lucht gemeten zijn. Hierdoor kreeg ik meteen zin deze blog te schrijven en mensen met hooikoorts wat raad te geven, zodat ook zij kunnen genieten van een zomer zonder kwaaltjes.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


1. Geniet van een zomer zonder kwaaltjes

Dankzij de stevige hoeveelheid zon is de zomer een belangrijke periode voor de natuur en voor ons welzijn. Ons lichaam vult haar voorraad Vitamine D aan dat ze in de winter zo hard heeft gemist...

De zon is bovendien een echte bondgenoot voor een goed humeur en voor onze stemming in het algemeen, omdat ze de aanmaak van Melatonine, Serotonine en Dopamine bevordert.

Voor bepaalde mensen is de zomer niet enkel een leuke periode om van te zon te genieten, voor sommigen zijn ook allergieën terug van de partij.

We zien dat pollen in grote hoeveelheden door de wind worden meegevoerd of door de bijen die bloemennectar gaan verzamelen.


Maar hoe kunnen we ten volle genieten van de mooie dagen met tranende, jeukende ogen of een verstopte neus?2. Wat is een allergie?

Hooikoorts is een allergie, maar wat betekent dit?

Overgevoeligheid of Allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem, een intolerantie voor schijnbaar onschadelijke stoffen.

Het leefmilieu verandert voortdurend, waardoor er nieuwe 'vreemde stoffen' verschijnen. Ons immuunsysteem moet reacties ontwikkelen tegen die nieuwe stoffen die het tijdens zijn evolutie niet is tegengekomen.

Zo'n aanpassing gebeurt niet altijd

zonder slag of stoot en kan tot ontregeling leiden, namelijk een hyperreactiviteit van het immuunsysteem, of in het kort: overgevoeligheid.


Wat we collectief 'allergie' noemen, is een reeks klinische verschijnselen als gevolg van een overgevoeligheidsreactie, bijvoorbeeld een loopneus, niezen, tranende ogen of zelfs op lange termijn vermoeidheid of slapeloosheid.3. Door wat worden seizoensallergieën veroorzaakt?

De zogenaamde seizoensallergieën worden veroorzaakt door een overgevoeligheid aan bepaalde pollensoorten en keren ieder jaar rond dezelfde periode terug:

In de lente (midden maart tot eind juni)

Allergieën voor bepaalde bomen en struiken zoals berken, esdoorns of populieren.

In de Zomer (eind mei tot midden oktober)

In de herfst (eind juli tot oktober)

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven seizoensgebonden allergieën krijgen. Soms verdwijnen allergieën zonder duidelijke reden, na jarenlang veel last te hebben veroorzaakt.

Hoewel het aantal getroffen personen de afgelopen decennia aanzienlijk lijkt te zijn toegenomen, zijn er nu effectieve en natuurlijke oplossingen om hen te helpen.4. Natuurlijke oplossingen bij seizoensgebonden allergieën.


--> Geconcentreerde Gemmotherapie: Zwarte bes

Gemmotherapie maakt gebruik van de knoppen en nieuwe uitlopers van bomen en struiken die vers worden verwerkt tot geconcentreerde maceraten. De embryonale weefsels van de plant bevatten alle kracht van de toekomstige plant.

Het knoppenextract bevat aan ook een schat aan energie en informatie.

De allerbelangrijkste knop bij allergieën is Zwarte Bes:

De Zwarte Bes stimuleert de endocriene klieren en meer bepaald de bijnieren, wat op natuurlijke wijze een verhoging van het cortisolgehalte in het bloed mogelijk maakt. Zwarte bes was vroeger gekend als het krachtigste tegengif.--> Vitamine C

Vitamine C wordt gezien als één van de natuurlijke middelen tegen hooikoorts. Het kan door middel van zijn krachtige anti-allergische effecten de symptomen effectief verkleinen. Er is echter wel een minimale dosis van 1.000 mg per dag nodig. Dat is niet altijd makkelijk te halen.

Bij het gebruiken van een supplement dien je echter wel te letten dat het gaat om natuurlijke vitamine C. Synthetisch verkregen vitamine C is schadelijk voor de nieren op lange termijn.


--> Rooibosthee

Rooibosthee staat bekend om zijn histamine remmende werking. Het wordt daarom vaak ingezet bij voedingsallergie, eczeem, astma én hooikoorts.

Rooibos zit ook nog eens vol met antioxidanten en heeft een balancerend effect op je zenuwstelsel. Sla dus vooral wat rooibosthee in. Die is trouwens van nature cafeïnevrij, dus je kunt gerust de hele avond je mok blijven bijvullen.Waarschuwingen

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel is gebaseerd op volgende bronnen:

- Gids voor gemmotherapie, uitgeverij Amyris-brussel


Informatie over planten of andere natuurlijke middelen, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

23 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page