top of page

Hoe kruiden rustgevend en slaap bevorderend kunnen werken.

Foto van schrijver: Stephanie VanhaverbekeStephanie Vanhaverbeke

Bijgewerkt op: 11 okt 2021


rustgevende en slaap bevorderende kruiden

Doordat ik een hooggevoelig type ben, sta ik veel stil bij gedachten en emoties. Hierdoor kan ik mij onrustig en gespannen voelen of het gevoel hebben dat mijn hoofd 'vol' zit. Voor mij hebben kruiden enorm geholpen bij het vinden van mijn innerlijke rust. De natuur heeft altijd al een ontspannend effect op mij gehad, maar de natuur kent ook veel planten en kruiden met rustgevende werking op lichaam en geest. Kruiden lossen uiteraard niet alle problemen op, maar een natuurlijke balans en een rustgevend tasje thee op stresserende momenten doen voor mij toch wonderen!


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Rustgevende kruiden zorgen voor natuurlijke ontspanning. Alleen al de geur van de natuur inademen, helpt je bij het vinden van je rust. Het voordeel van kruiden is dat je er rustig van wordt zonder dat ze je suf maken. Kruiden kunnen je ook helpen als je moeite hebt met inslapen en je ontspannen naar bed wil gaan. Veel kruiden hebben een rustgevende en ontkrampende werking op het zenuwstelsel, hieronder geef ik je alvast een kort overzicht van de voornaamste.



Dit is het meest bekende kruid om te kalmeren. Maar bij een aantal (vaak temperamentvolle) personen kan het kruid eerder stimulerend dan ontspannend werken. Valeriaan gebruik je best niet continu maar kuurmatig. Het kruid heeft een ontspannend effect op het centraal en perifeer zenuwstelsel. Je kan het gebruiken wanneer een snelle en krachtige ontspanning nodig is.

Doordat het niet suf maakt en ons concentratievermogen niet aantast, kan het gebruikt worden bij examenvrees, plankenkoorts of voor een sollicitatiegesprek.

Valeriaanwortel kan ook ondersteunend werken bij het stoppen met roken: vermindert de nervositeit en geeft sigaretten een onaangename smaak.

Valeriaan bevordert het inslapen en verbetert de kwaliteit van de slaap.



passiebloem

Ondersteunt de ontspanning bij innerlijke onrust, Passiebloem werkt kalmerend op het centrale zenuwstelsel. Wanneer je een fase doormaakt in je leven waarin je hypernerveus bent, kan passiebloem een zeer goed effect hebben. Het kruid bevordert ook de slaap, het verbetert de herstellende kwaliteit van de slaap en zorgt ervoor dat je beter kan doorslapen.



Lavendel heeft een ontspannende werking op het hart en zenuwstelsel en staat bekend om zijn krachtig, kalmerend effect. Lavendelthee is lekker voor het slapengaan, verkort de inslaaptijd en helpt doorslapen. Je kan lavendel ook toevoegen aan een zitbad voor extra ontspanning, alleen de geur geeft al een rustgevend gevoel.



Basilicum

Al eeuwenlang wordt Basilicum als versterker van lichaam en geest beschouwd. Basilicum geeft energie en 'maakt de man vrolijk'. Het werkt concentratie verhogend op een vermoeide geest en kan een drukke geest kalmeren.



kamille slaap bevorderend

Kamille is een zeer heilzaam kruid met zoveel voordelen. Teveel om allemaal op te noemen, maar toch enkele voordelen: rustgevend bij frustraties/teleurstelling, zorgt voor een geestelijke balans, bevordert de nachtrust, ontkrampend op maag en darmen, wondhelend en jeukstillend. Kamille is het ideale, ondersteunende kruid voor mensen die hoog sensitief zijn. Een thee van kamille en rozemarijn is goed tegen hoofdpijn.



Werkt positief op lichaam en geest en geeft ontspanning in moeilijke tijden, bij verdriet of bij nervositeit. Sinds mensenheugenis staat de plant bekend om het hart terug vrolijk te maken, deze plant wordt dus veel gebruikt bij liefdesverdriet. Citroenmelisse werkt slaap bevorderend bij nerveuze slapeloosheid. Dit kruid bevordert de vrijstelling van o.a. acetylcholine (= een neurotransmitter), dit zorgt voor een beter geheugen en beter denkvermogen. Melisse helpt ons begrijpen, aanvaarden en omgaan met het verleden.



Heeft een euforiserend effect op stemming en gemoed. Sint-janskruid zorgt voor een verhoogde beschikbaarheid van neurotransmitters in de hersenen (o.a. serotonine, norepinefrine, dopamine). Het stimuleert de epifyse in onze hersenen en zorgt zo voor een toename van de afscheiding van melatonine, een hormoon dat zorgt voor ontspanning en natuurlijke slaap. Wordt gebruikt bij depressiviteit met een duidelijke oorzaak of bij seizoensdepressie in de donkere winterdagen. Sint-janskruid zorgt voor meer motivatie om iets te doen, meer interesse in sociale contacten, minder schuldgevoelens.


waarschuwingen

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.



De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.


Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.


 
 
 

Comments


bottom of page