top of page

Grote brandnetel, onkruid of kruid met voordelen?

Bijgewerkt op: 25 sep. 2021


De Grote Brandnetel wordt door de meeste mensen beschouwd als onkruid, maar in de kruidengeneeskunde is dit een zeer gewaardeerd kruid. Ook in de biologische tuinbouw wordt de Grote Brandnetel vaak ingezet als kunstmest en natuurlijke beschermer tegen ongedierte in de tuin. Van Brandnetel kan je thee zetten, maar wordt ook vaak toegevoegd aan soep. Handig om te weten wanneer je de Brandnetel een vervelend prikkend onkruid vind, het gedroogde brandnetelblad prikt niet.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


De voordelen van de Grote Brandnetel

Omdat brandnetelthee zo verrassend gezond is, zou ik iedereen aanraden om geregeld een kopje te drinken. Door zijn versterkende en zuiverende werking is Brandnetelthee zeer populair voor lentekuren. De thee zou door zijn reinigende en bloedzuiverende werking ook goed zijn voor onze huid en bij huiduitslag. De Brandnetel wordt ook vaak toegepast ter ondersteuning bij reumatische aandoeningen, dit omwille van zijn ontstekingsremmende en pijnstillende werking.

Ook mensen met allergieën zouden baat kunnen hebben bij het drinken van Brandnetelthee. Het kruid zou onze immuniteit verbeteren en de vrijstelling van histamine afremmen om op deze manier de vervelende kwaaltjes te verminderen.

De Grote Brandnetel is enorm rijk aan mineralen, vooral ijzer en zou daarom goed zijn tegen bloedarmoede en onze haren nagels en kraakbeen versterken.

Het schijnt dat Brandnetelthee de melkproductie bevordert, het zou dus ondersteunend werken voor moeders met onvoldoende moedermelk wanneer het niet in al te grote hoeveelheid wordt ingenomen.


Waarschuwingen

Mensen met Diabetes en bloedstollingsstoornissen vermijden dit de Brandnetel beter. Ook tijdens de zwangerschap overdrijf je beter niet met brandnetelthee.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.


Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

32 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page