top of page

Ken jij de gezondheidsvoordelen van Tijm?

Bijgewerkt op: 4 dec. 2021


Als specerij wordt Tijm veel gebruikt en is het één van de basis ingrediënten in de Franse keuken, maar ook in de mediterraanse en zuiderse keuken wordt Tijm veel gebruikt.

Tijm zit ook verwerkt in populaire kruidenmengelingen, zoals in Herbes De Provence. Maar wist je dat er in de literatuur ook een aantal gezondheidsvoordelen aan Tijm onderschreven worden?

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Tijm als specerij:

Aangezien Tijm een vrij sterk kruid is, begin je best met enkele snuifjes om de smaak niet te laten overheersen. Voeg tijm toe aan ei- en kaasgerechten, kool, aardappelen, tomaten, prei en peulvruchten. Maar ook bij soepen, stoofschotels, sauzen, azijnen, vis, gevogelte en vlees is Tijm zeer lekker.

Wist je trouwens dat je Tijm zeer goed kan combineren met Chilivlokken ?Thyme to grow |ontdek de gezondheidsvoordelen van tijm.

  • Tijm zou ontsmettend en infectiewerend werken op onze luchtwegen en bevordert ook het ophoesten van slijm. Hierdoor wordt Tijm dus veel toegepast bij verkoudheden, griep en keelpijn.

  • Veel literatuur onderschrijft een immuniteit bevorderende eigenschap aan Tijm, het kruid zou onze natuurlijke weerstand verhogen.

  • Tijm staat bekend als een natuurlijk antibioticum.Tijm in de huidverzorging

Etherische olie van Tijm wordt soms toegevoegd aan huidverzorgende producten, Tijm is ideaal voor een vettige huid. Deze Etherische olie wordt trouwens ook vaak gebruikt voor zijn frisse, kruidige geur, deze zou je geest tot rust laten komen en je opnieuw helder laten denken. Tijm zou een antibacteriële, antivirale en schimmeldodende werking hebben. Je kan ook een Hydrolaat van Tijm toevoegen aan het watergedeelte van je crème, hydrolaten hebben een zachtere werking dan een sterk geconcentreerde Etherische olie.


waarschuwingen

Tijm neem je beter niet in tijdens de zwangerschap, als specerij in de keuken zou het wel toegelaten zijn. Wanneer je last hebt van ontstekingen van maag en urinewegen ga je Tijm ook beter vermijden.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.


Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

30 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page