top of page

Welke gezondheidsvoordelen heeft munt voor je lichaam?

Bijgewerkt op: 18 dec. 2021


Munt is een heerlijk verfrissend kruid. Muntthee is daarom ook zeer populair in de zomer, muntthee kan je zowel zetten van verse als van gedroogde munt. Wanneer je muntthee zet van verse munt heb je meer muntblaadjes nodig dan wanneer je thee zet van gedroogde munt, omdat verse munt zelf nog veel water bevat. Van munt wordt menthol gemaakt, menthol zorgt niet enkel voor een frisse smaak, maar werd vroeger ook gebruikt als genezende stof.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Voordelen van munt

  • Munt zou een krampwerend en braakstillende werking hebben.

  • Een muntthee na het eten zou onze spijsvertering bevorderen, ideaal dus na een zware maaltijd.

  • Wanneer je veel last hebt van winderigheid zou munt een ideaal kruid voor jou kunnen zijn.

  • Munt heeft een verkoelende werking, daarom wordt munt veel gebruikt in zomerse gerechten en is muntthee een ideale thee voor tijdens de zomer.


Etherische olie van Pepermunt

De etherische olie van pepermunt heeft een sterke, frisse, lichtjes zoete en muntachtige geur. Deze geur wordt onder andere gebruikt om haar zuiverende eigenschappen, de gunstige effecten op onze luchtwegen en zou de concentratie verbeteren.

De geur van pepermuntolie vinden de meeste mensen aangenaam, insecten denken hier anders over, vandaar dat etherische pepermuntolie vaak gebruikt wordt in middelen om insecten zoals mieren, spinnen, bladluizen,... te weren.Hydrolaat van munt

Hydrolaat van munt is als een injectie van frisheid voor de huid en het lichaam. Wanneer je muntwater gaat toevoegen aan je kruidenthee of aan wat (spuit)water is dit niet enkel lekker maar kan je ook genieten van alle voordelen die hierboven reeds opgesomd werden, zo zou Pepermuntwater onder andere een kalmerende werking op onze spijsvertering hebben.

Uitwendig kan je Hydrolaat van Munt aanbrengen op je (verbrande) huid voor een directe verfrissing.

tip bij hoofdpijn: Dompel een waszakje in koud water met hydrolaat van munt en leg dit op je hoofd.waarschuwingen

Tijdens de zwangerschap en het zogen is het beter om munt slechts matig te gebruiken. Ook bij galstenen ga je munt beter niet gebruiken, tenzij uiteraard op voorschrift van een arts. Vanwege zijn afkoelende werking is het beter om geen munt toe te voegen aan een ligbad.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.

101 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page