top of page

Daslook: een voorjaarsbloeier voor een lentekuur.

Bijgewerkt op: 30 jul. 2021


daslook - allium ursinum - lentekuur
daslook - allium ursinum - bloemetjes

De lente brengt nieuwe hoop, we worden allemaal vrolijk en zijn blij met het eerste groen en met de eerste voorjaarsbloeiers. We krijgen nieuwe energie en we krijgen zelfs zin om aan de lenteschoonmaak te beginnen. Niet enkel ons huis verdient een grote schoonmaak, ook wij zouden een lentekuur moeten nemen. Een bloedzuiverende kuur om de afvalstoffen uit ons lichaam te drijven.

In het bijzonder Daslook (Allium Ursinum) ook wel wilde knoflook, boslook en berelook genoemd is hiervoor geschikt. Ook dassen en beren gaan ernaar op zoek van zodra hun winterslaap voorbij is. Ze eten de plant om maag, darmen en bloed te reinigen.

Daslook - allium Ursinum - lentekuur
Daslook - allium Ursinum - bodembedekker

Daslook vind je op beschaduwde, vochtige en koele gronden. (bijvoorbeeld in loofbossen en in de buurt van waterloopjes)

Het is een uitstekende bodembedekker die zich langzaam maar gemakkelijk verspreidt via zijn wortelstokken. Ieder voorjaar geeft hij leuke witte bloemetjes. De bloemen die op meiklokjes lijken komen uit een langwerpige knol. Dit kruid behoort tot de beschermde planten in België en Nederland en mag dus niet wild geplukt worden. Je ruikt zijn scherpe knoflookgeur nog voor je de plant ziet, deze geur zorgt ervoor dat je niet gaat verwarren met het lelietje-van-dalen of de herfsttijloos, die gelijkaardige bladeren hebben maar giftige planten zijn.

daslook - allium ursinum - lentekuur
daslook - allium ursinum - knol

De 4 voornaamste gezondheidsvoordelen van daslook:


1) Voor de spijsvertering

Daslook is goed voor de spijsvertering en werkt ontsmettend op onze maag en darmen. Je kan er wormen, opgeblazen gevoel en een verstoorde darmflora mee tegen gaan. (te vermijden bij maagontstekingen)

2) Tegen hart- en vaatziekten

Daslook gaat aderverkalking tegen en werkt tegen bloedsomloopstoornissen en een hoge bloeddruk.

3) Lentekuur

Daslook werkt bloedzuiverend voor een lentekuur en helpt de lever zijn taak optimaal uitvoeren. Als de lever niet goed werkt, worden gifstoffen niet goed verwerkt.

4) Immuunstimulerend

Daslook is goed voor ons immuunsysteem en voorkomt griep, verkoudheden en keelpijn.

daslookpesto
daslookpesto

Daslook ga je bij voorkeur vers gebruiken, gedroogd gaan de zwavelverbindingen snel verloren. Je kan deze verwerken in je voeding of thee, maar je kan er ook een tinctuur of daslookwijn mee maken. Klik hier als je graag kruidenbereidingen leert maken.

In de keuken kan je de fijngehakte verse bladeren van daslook rauw gebruiken in soep, saus, sla of je kan ze ook verwerken in pesto of marinades.

De bol van daslook is ook eetbaar, het wordt aangeraden de bol te gebruiken van de slapende plant tussen juli en januari.


Aarzel niet op dit te delen.
164 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page